Eko urbane priče

prica34

Odlazi cirkus

Na prostranoj livadi na obodu grada čuje se karnevalska muzika. Tu su prodavci šećerne vune, kokica i drugih grickalica, užurbani radnici trče između menadžerije i glavne šatre, artisti se pripremaju u svojim kabinama, bliži se trenutak kada će početi velika predstava. Elektricitet je u vazduhu, oblaci se roje, oseća se vlaga. Gazda cirkusa gleda u životinje koje su nisko oborile repove.

- Biće kiše noćas. Majku mu, gde baš sada...

Ponovo gleda u nebo, ali od svetala šatre ne vidi ništa. Od početka turneje bilo je mnogo nesrećnih događaja, možda previše. Najpre je pobegao tigar u V... potom je neko ostavio fenjer blizu sena u M... Julija, hodačica po žici, zadavala mu silne probleme svojim hirovima u skoro svakom gradu u kom su gostovali prethodnih godinu i po dana, potom uobičajeni problemi sa dozvolama i vlastima. Bradata žena se zaljubila u Čeličnog čoveka i rešila da se obrije, Krotitelj lavova previše pije, već neko vreme je jasno da više nema kontrolu. Svima je jasno da je ova predstava poslednja, ako ona ne prođe kako treba Gazda će bankrotirati i neće više biti cirkusa. Iz kabine zvezde večeri čuje se galama.

- Neću! Baš me briga! Neću i gotovo.

- Julija, nemoj tako. Smiri se, biće sve u redu.

- Neću i gotovo. Kraj! Neću!

Puno se sveta oko nje okupilo. Julija je oduvek znala da privuče pražnju svih ostalih. Kada je došla bila je uplašena devojčica, drhtava i nesigurna poput laneta. Gazda ju je uprkos tome obučio i naterao da hoda po žici. On je imao svoju logiku, surovu i tržišnu. Prelepa Julija je morala biti zvezda cirkusa, glavna atrakcija je doduše uvek bila trapez, ali to je tačka koja se izvodi u dvoje, treba se baciti u nepoznato i verovati da će te partner uhvatiti u pravom trenutku, potrebna je koordinacija i poverenje, treba se prepustiti nekome u trenutku kada ti život zavisi od njegove veštine i koncetracije. Julija nikome nije toliko verovala. Gazda je odlučio da Julija za početak hoda po žici jer to može sama, i da, čim bude spremna, pređe na trapez. Vreme je prolazilo, nizali su se gradovi i predstave, ali Julija nikako nije uspevala da prelomi tu poslednju barijeru. Pre dva dana je Gazda na sastanku rekao da je biti ili ne biti, da je sledeća predstava presudna za budućnost cirkusa i da moraju imati tačku sa trapezom. Mada ga je situacija naterala na takvu odluku, Gazdi je već neko vreme bilo dosta Julijinog nećkanja tako da pregovora nije bilo. U subotu će Julija i Harlekin biti na trapezu. Tog dana kada je sve dogovoreno Julija i Harlekin su dugo šetali kraj reke.

- Ne razumem te, ti kao da si zadovoljan što si samo klovn. Zašto Harlekine?

- Eh, zašto... Klovn sam danas, bio sam i juče, ali neću biti sutra.

- Dugo već tako govoriš.

- Dugo čekam tebe da pređemo na trapez.

- Uvek ti je neko drugi kriv.

- Lako je meni Julija. Mogu da budem klovn, ne vidim u tome ništa nedostojno. Ti ne shvataš koliko je lep osećaj kada iz nekog umornog, razočaranog lica izvučeš osmeh. Mogu, jer znam da to nije sve što umem. Trapezom sam odavno ovladao, kada je Gazda ono pre par godina bio bolestan vodio sam cirkus pa sam se i tu snašao. Lako je meni. Ne brinem. Ne brinem jer znam da neću uvek biti klovn.

- Ali zašto ne promeniš nešto odmah?

- Zašto bih? Lepo mi je ovako. Srećan sam i nasmejan. Nisam imao razloga da rizikujem.

- Pa ipak, pristao si na trapez.

- Jesam. Sa tobom.

- Zašto baš sa mnom?

- Zato što sada imam razlog.

- Ali ja to ne mogu. Nisam sigurna. Plašim se Harlekine, plašim se da će mi ruke zadrhtati, plašim se da će mi pažnja popustiti samo na sekund. Plašim se da će ti pogled odlutati u publiku jer si kao klovn navikao da posmatraš njihovu reakciju. Plašim se.

- Šteta... Bili bismo dobar par. Znam da si spremna za trapez, pa ja sam te obučavao zaboga. Pomagao sam ti i kada si učila da hodaš po žici. Znam šta sve možeš. Znam da bi mogla i ovo. Dan posle predstave bi sve lokalne novine pisale o velikoj predstavi, a zvezde večeri bi bili ti i ja. Ali, ako ne možeš... Čudi me da posle svega što smo prošli nemaš poverenja u mene.

- Odakle ti to Harlekine?

- Vidim ti u očima Julija. Smeta ti što sam klovn. Nezadovoljna si.

- Sve je to u tvojoj glavi Harlekine.

- Dobro je, ako je tako. Taj ćemo problem najlakše rešiti.

Harlekin je čitavu subotu presedeo na obali reke. Slutio je da će se nešto dogoditi. Julija je jako osetljivo biće, nežna i delikatna poput leptirice koju samo jedan neodmeren dodir može da zgnječi ili joj skine prah sa krila pa da nikada više ne poleti. Ipak, Harlekin je znao i njenu drugu, mračnu stranu. Znao je da je Julija spremna na sve kada se oseća napadnuto, kada je prinuđena da se brani. NJihova poluostvarena ljubav je trajala dugo, mnogo nesporazuma, mnogo ličnih hirova, njegovih i njenih. Pratio je njene reakcije kao što je oduvek pratio reakcije publike i statista. Video je u njoj rešenost, spremnost da pogazi sve, neku destruktivnu silu. Video je i trudio se da ne vidi. Znao je da postoji mogućnost da mu Julija u osudnom trenutku ne pruži ruke. Vraćajući se ka šatri čuo je Juliju kako viče, video je komešanje pred njenom kabinom. I produžio je svojim putem.

Veliku predstavu je otvorio Harlekin. NJegova klovnovska tačka nikada nije bila kao tačke drugih klovnova, ali u ovoj kao da se trudio više nego ikad. Smeh se orio šatrom, svi su gegovi uspevali, svaka šala žarila. Odigrao je svoju ulogu bolje nego ikad. No, sve je to pomalo gorčilo.

Nastavak predstave je tekao besprekorno. Čak je i bradata žena pristala da se ne brije za to veče. Krotitelj lavova je uspeo da ostane trezan. Harlekin je otišao da se pripremi za neminovno. Odlazeći ka menadžeriji prošao je pored Julijine kabine i video je kako plače pred ogledalom. I produžio je svojim putem.

Svetla su utihnula. Dug tuš najavljivao je centralnu tačku večeri. Juliju je video tek na trenutak pre nego što će izaći na scenu i krenuti svako ka svojim merdevinama. I video je kob u njenom pogledu. I produžio je dalje svojim putem...

... Kola hitne pomoći su se probijala kroz masu. Zaštitna mreža je usporila Harlekinov pad, ali je ipak bio povređen. Okupljeni ljudi iz publike su tumačili događaj iz šatre svako na svoj način. Neki su govorili da je neozbiljno izvoditi takvu tačku ako artisti nisu spremni za nju, neki su smatrali da Gazda prenisko postavio zašttnu mrežu da se ne bi videla i kvarila ugođaj publici, neki su u tome videli marketinški trik. Neki su tvrdili da su videli trenutak u kom je Julija povukla ruku tik pre nego što ju je Harlekin uhvatio. Drugi su pak tvrdili da je Harlekin loše procenio daljinu. Harlekin je ležao na nosilima dok su bolničari pokušavali da ga prenesu. Sa publikom je probijanje nekako i išlo, ali kada su stigli do novinara dalje se nije moglo. Želeli su izjavu, želeli su neko objašnjenje, ekskluzivni intervju ili makar komentar. Harlekin je zamolio bolničare da stanu i rekao najbližem novinaru:

- Laku noć dame i gospodo. Eto, i ova prestava je završena. Nadam se da ste uživali u njoj. Bilo je zadovoljstvo glupirati se za Vas sve ove godine. Nadam se da ćemo se još videti u nekom drugom gradu, na nekoj drugoj predstavi... U nekom drugom cirkusu.

Povratak na priče