Eko urbane priče

prica5

Čitanje novina, gledanje tv-a i druga silovanja svesti

Počivaj u miru slobodna misli. Nisi se pošteno ni ispilila a već smo te tukli. I to ne onako kako se dete ponekad lupi po guzi, ne, šibali smo te, saplitali kada si pokušavala da prohodaš, ućutkivali kada si trapavo pokušava da složiš prve slogove, mazili i hvalili kada si nam išla na ruku da bi te već sledešeg trenutka još jače udarali, još žešće ponižavali. I sad nam je Đavo kriv. Sve te gluposti koje su nam svakodnevno servirane sa svih strana tako da ne postoji ni jedan ćošak u koji bi neko mogao da se sakrije čak i kada bi hteo, svi idiotizmi i budalaštine kojima smo hranjeni dolaze u instant pakovanju. Sažvakano, upresovano i spremno za konzumaciju bez ijednog pitanja, bez ijednog odgovora. Lakše je tako. Ko sad da razmisli malo? Nema se za to vremena, ni volje. "Hoće li mi to tvoje razmišljanje platiti ratu kredita?" "Hoću li mišljenjem popraviti auto?" - reče homosapiens i ostade živ... za sada.

"Ako baš mora, daj to prepričano kao klincima lektiru, tu tvoju slobodnu misao. Reci mi koji kanal da gledam da bih znao šta hoću da kupim. Eto, da nije ovog kanala koji baš sad gledam, ne bih ni znao da mi treba lepilica za mlevene orahe, ali eto, gledam čoveka kako se pati da od mlevenih oraha napravi cele i mislim se, što i ja da se mučim? Još je i na popustu? Uzdravlje. Ženo! Daj telefon! Nećeš ti mene više prekidati dok gledam utakmicu da ti pomognem sa orasima, jebala te torta." Nakon reklama nastavilo se tindele mindele. Pevaljka je iz sve snage vrckala, toliko je poneo ritam da je promašila drugu strofu plejbeka ali to nije pokvarilo ugođaj vizuelnog bensedina. "Jao, Milane, šta mi uradi, počela je serija". "Marš! Kupi sutra one tvoje novine u kojima ti prepričavaju šta je bilo na televiziji. Vidiš da gledam muziku." Nakon kraće ali bespoštedne borbe Rajka je iz "Bitke za daljinski" izašla kao pobednik. Rikardo je već 47 epizoda putovao od sobe do sobe da Rosalindi kaže da je voli. U hodniku je sreo bivšu taštu, kod kupatila oca kog nije poznavao, a pred samim vratima i Rosalindinog nesuđenog ljubavnika, inače svog polubrata po maćehi sa kojom je bio intiman pre nego što je upoznala njegovog oca. Rajka je imala svako pravo da veruje da je ova epizoda odlučujuća i da će Rikardo konačno preći prag famozne sobe. Širom otvorenih očiju i razjapljenih usta Rajka je gledala u tv kada je Rikardo dohvatio kvaku i kada su joj reklame po ko zna koji put izneverile očekivanja. Nakon reklama usledila je završna špica. Pomirivši se uz stotrinaestu reprizu solidnog akcionog filma iz osamdesetih Milan i Rajka su zaspali slušajući glas voditeljke koja je čitala zanimljivosti iz sutrašnjih novina.

Jutro je bilo lepo i vedro, da nije bilo Milanove dreke čuo bi se i cvrkut ptica. "Majku im lopovsku, opet su nam podmetnuli!" "Ko Milane?" "Oni! Stoka! Džaba im ovi naši ljube stope kad ne daju pare. Kažu nemamo odakle da vratimo. I sad ovi nesposobni magarci dižu porez. Pa da. A ti Milane rmbaj za bednu platu." "Kako bednu? Pa šest meseci si na bolovanju a primaš celu platu". "Ćuti bre malo i ispži mi ta jaja za doručak". "Nema jaja, hoćeš nešto drugo?" "Pa naravno da nema kad ti stalno praviš neke torte! A odakle da platim struju sad kad je poskupela?" "Šta ti je Milane, pa mi smo na divlje prikačeni, ne plaćamo struju već devet godina. Plaćaćemo kad legalizujemo kuću." "Baš da je ne legalizujem! Oni kradu, kumovima prodaju firme za evro a ja da plaćam tamo neku legalizaciju. Evo, opet onaj majmun priča kako ćemo u Jevropu već za desetak godina. Pa to je pričao i za prošle izbore.Pitaj me da l' ću opet da glasam za njega. I koj' će nam ta Jevropa! Kad ukinu vize odoh ja u Nemačku, boli me za njih i njihovu Jevropu". "Što čitaš te novine kada se samo nerviraš?" Ne, nego ću kao ti da se zaglupljujem tvojim serijama. Ima bre da te zamenim za neku bolju, sad ću da zovem onog sa televizije da mi to organizuje. Bolje idi probudi onog tvog idiota. Opet je celu noć buljio u kompjuter. Ma i ja sam majmun kad sam mu kupio taj internet. Samo bulji u ekran kao zombi"

Pokoj ti duši slobodna misli. Dala si nam tračak nade na kratko, tek da omirišemo. Onda smo te proterali. Popišali smo se na grob prosvećenja, uvukli se u svoje čaure, pokupovali sva ortopedska pomagala za mozak i sad možemo mirno da trunemo.

Povratak na priče